kraken

Direktlänk till inlägg 17 oktober 2011

Gryt stek i lergryta

Av kraken - 17 oktober 2011 14:32

Nu håller jag på att experimentera i köket. Håller för första gången i mitt liv på att göra grytstek i lergryta. Detta då jag fick en lergryta av pappa i för tidig födelsedags present! Tack, tack, tack fina pappa!!

Så nu håller jag allstå på att göra stek, får se hur det går. Den bör vara klar om sisådär 2 timmar.

Kan bli precis hur som hellst, för de hade inte högrev (som det skulle vara enligt receptet) Så jag tog en nöt fransyska istället, nöt kött är det ju i alla fall, kan väll inte vara sådär hemskans stor skillnad, eller? (Någon som vet??)

Sedan hade de inte enbär så det skippade jag helt enkelt.

Och rönnbärssylt, nä fy för de. Det gillar jag inte alls, så jag slängde i lite svart vinbärsgele istället.

Mörkt öl skulle det vara i med, typ porter, fast lager eller bayerskt gick också bra. Men vad är de liksom? Mörkt öl är väll mörkt öl (jag har verkligen ingen som hellst koll på öl som ni märker) de hade ingen porter på ica så det blev Murphys irish Stout istället. De var mörkt och smakade inte särskilt gott, så det blir säkert toppen till grytan =)


Ja som ni märker så kan det ju gå hur som hellst de här, men jag tror det blir bra, jag vill tror det och håller tummarna. 

Men nu ska jag ut och ösa min stek. Här nedan kommer receptet. 



Ingredienser till Höstig gryt stek

1 kg högrev (eller 800g fransyska som jag tog)
2 gula lökar
1 morot
1 äpple
1 tsk grovsalt (De hade jag inget heller, körde på med lite extra "vanligt salt" istället)
1 tsk enbär grovmalen (skippade jag helt)
1 msk pepparmix (grovmalen svartpeppar, grönpeppar, rosépeppar)
4 lagerblad
1-2 msk rönnbärssylt (Fy nej usch, vinbärsgele fick det bli)
½ liter öl, porter men bayerskt eller lager går också bra
½ dl grädde
1 tsk soya
Idealmjöl


Gnid in köttet med kryddorna och lägg sedan ner i den blötlagda lergrytan (låt den ligga ca 30 min i vatten). Klyfta lök, äpple och dela moroten på mitten och lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad. Slå på ölen och tillsätt rönnbärssylten (gelen). 


Ställ in lergrytan med steken i kall ugn, vrid upp till 175 grader och låt stå i ca 2 timmar. Ös steken var 30 minut.


Tag ut steken ur ugnen och skiva upp och lägg i uppläggningsfat med höga kanter. 


Sila bort grönsakerna från skyn och häll den i en kastrull, slå i en skvätt grädde (ca ½ dl) samt soya och ställ på spisen. Vrid på plattan och låt koka upp, red av med idealmjöl till önskad såskonsistens och smaka av. Häll såsen över stekskivorna. Serveras gärna med pressad potatis



 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kraken - 1 januari 2018 21:30

2017 Ett år, 12 månader, massa ändelser, stunder och ögonblick. En sammanfattning av året 2017. Januari- Läkarbesök och förberedelser inför att Vinga ska bli gipsad. Februari -Vinga fick sitt gips, fy farao vad jobbigt de var.Mars- jag började jobba ...

Av kraken - 20 augusti 2017 19:57


Märker att jag inte skriver här så ofta numera livet kommer liksom emellan, men det är väll så det ska vara, att livet ska gå först och det gör det här. Vinga håller på att skolas in på dagis och på tisdag blir hennes första "riktiga" vecka efter ins...

Av kraken - 15 augusti 2017 19:29


Vingas inskolning fortsätter utan problem, hon triv som fisken i vatten. Denne veckan har Emanuel lämnat henne själv de timmar hon är där och det har gått så bra så. I morgon är det min tur att lämna henne för första gången, får se hur det går, hon b...

Av kraken - 7 augusti 2017 20:37


I dag har vi varit på inskolning med Vinga på dagis, det gick bra och jag tror hon kommer gilla dagis. Eller förskolan om man ska vara korrekt, men vi säger dagis. I morgon och på onsdag är det jag som ska vara med och torsdag-fredag är det Emanuel s...

Av kraken - 2 augusti 2017 12:03


Här var det dåligt med uppdateringar, livet har liksom kommit emellan. Men gipset är nu äntligen borta, Vinga är som en annan unge. Glad och pratsam på ett sätt hon inte var med gipset. Känns så bra! Hon ställer sig upp för fullt och går lite utmed m...

Presentation


Kraken ett omtalat havsmonster som enligt legender kan sluka hela skepp.
Jag slukar inte hela skepp, men skulle kunna sänka ett om jag behövde.

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5 6 7 8
9
10 11 12 13
14
15
16
17 18
19
20 21 22 23
24 25 26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards