Direktlänk till inlägg 17 oktober 2011
Nu håller jag på att experimentera i köket. Håller för första gången i mitt liv på att göra grytstek i lergryta. Detta då jag fick en lergryta av pappa i för tidig födelsedags present! Tack, tack, tack fina pappa!!
Så nu håller jag allstå på att göra stek, får se hur det går. Den bör vara klar om sisådär 2 timmar.
Kan bli precis hur som hellst, för de hade inte högrev (som det skulle vara enligt receptet) Så jag tog en nöt fransyska istället, nöt kött är det ju i alla fall, kan väll inte vara sådär hemskans stor skillnad, eller? (Någon som vet??)
Sedan hade de inte enbär så det skippade jag helt enkelt.
Och rönnbärssylt, nä fy för de. Det gillar jag inte alls, så jag slängde i lite svart vinbärsgele istället.
Mörkt öl skulle det vara i med, typ porter, fast lager eller bayerskt gick också bra. Men vad är de liksom? Mörkt öl är väll mörkt öl (jag har verkligen ingen som hellst koll på öl som ni märker) de hade ingen porter på ica så det blev Murphys irish Stout istället. De var mörkt och smakade inte särskilt gott, så det blir säkert toppen till grytan =)
Ja som ni märker så kan det ju gå hur som hellst de här, men jag tror det blir bra, jag vill tror det och håller tummarna.
Men nu ska jag ut och ösa min stek. Här nedan kommer receptet.
1 kg högrev (eller 800g fransyska som jag tog)
2 gula lökar
1 morot
1 äpple
1 tsk grovsalt (De hade jag inget heller, körde på med lite extra "vanligt salt" istället)
1 tsk enbär grovmalen (skippade jag helt)
1 msk pepparmix (grovmalen svartpeppar, grönpeppar, rosépeppar)
4 lagerblad
1-2 msk rönnbärssylt (Fy nej usch, vinbärsgele fick det bli)
½ liter öl, porter men bayerskt eller lager går också bra
½ dl grädde
1 tsk soya
Idealmjöl
Gnid in köttet med kryddorna och lägg sedan ner i den blötlagda lergrytan (låt den ligga ca 30 min i vatten). Klyfta lök, äpple och dela moroten på mitten och lägg ner i grytan tillsammans med lagerblad. Slå på ölen och tillsätt rönnbärssylten (gelen).
Ställ in lergrytan med steken i kall ugn, vrid upp till 175 grader och låt stå i ca 2 timmar. Ös steken var 30 minut.
Tag ut steken ur ugnen och skiva upp och lägg i uppläggningsfat med höga kanter.
Sila bort grönsakerna från skyn och häll den i en kastrull, slå i en skvätt grädde (ca ½ dl) samt soya och ställ på spisen. Vrid på plattan och låt koka upp, red av med idealmjöl till önskad såskonsistens och smaka av. Häll såsen över stekskivorna. Serveras gärna med pressad potatis
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | ||||||||
3 |
4 |
5 | 6 | 7 | 8 | 9 |
|||
10 | 11 | 12 | 13 | 14 |
15 |
16 | |||
17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | |||
24 | 25 | 26 | 27 |
28 |
29 |
30 |
|||
31 | |||||||||
|