kraken

Direktlänk till inlägg 11 juni 2011

Snabbt bröd

Av kraken - 11 juni 2011 17:00

Snabb bröd

Standardreceptet är:

7 dl mjöl av valfritt slag, men gärna hälften vetemjöl .

4 dl fil.

2 tsk bikarbonat (eller 4 tsk bakpulver).

1 tsk salt

Blanda mjöl med salt och bikarbonat. Slå över fil och rör om. Degen ska bli som en klistrig gröt. Smörj en avlång form med lite rapsolja eller lägg i ett bakplåtspapper. Töm över degen i formen. Ställ in brödet i mitten av ugnen och låt det gräddas i 40–60 minuter på 175 graders värmde. Låt sedan svalna på ett galler.

När man väl kan grundreceptet går det att variera i all oändlighet. Tänk bara på att den färdiga degen ska ha samma lösa konsistens som gröt.


Här är några smarriga tips på smaksättning:

  • Använd olika sorters mjöl i brödet. Testa att blanda hälften vetemjöl och resten dinkel, grovt rågmjöl, grahamsmjöl eller havregryn.  Använd det du gillar och har hemma.

  • Brödkrydda på påse gör brödet extra smakrikt. Två teskedar är lagom.

  • En riven morot i smeten ger sötma och extra fibrer.

  • Frön och nötter är supergott i smeten. Hackade pumpakärnor, mandlar och valnötter eller varför inte sesam – och linfrön för extra tuggmotstånd. Blanda i själva degen men spara också lite att strö ovanpå brödet.

  • En halv deciliter lingonsylt eller sirap gör brödet saftigt och lite sött. Men öka på mjölmängden med några matskedar.

  • Russin, torkade aprikoser, fikon och dadlar är goda att grovhacka och blanda i brödet. Öka då på mängden salt med1 tsk så att det inte blir för sött. Och låt gärna det färdiggräddade brödet stå och vila några timmar innan det skärs upp.

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kraken - 1 januari 2018 21:30

2017 Ett år, 12 månader, massa ändelser, stunder och ögonblick. En sammanfattning av året 2017. Januari- Läkarbesök och förberedelser inför att Vinga ska bli gipsad. Februari -Vinga fick sitt gips, fy farao vad jobbigt de var.Mars- jag började jobba ...

Av kraken - 20 augusti 2017 19:57


Märker att jag inte skriver här så ofta numera livet kommer liksom emellan, men det är väll så det ska vara, att livet ska gå först och det gör det här. Vinga håller på att skolas in på dagis och på tisdag blir hennes första "riktiga" vecka efter ins...

Av kraken - 15 augusti 2017 19:29


Vingas inskolning fortsätter utan problem, hon triv som fisken i vatten. Denne veckan har Emanuel lämnat henne själv de timmar hon är där och det har gått så bra så. I morgon är det min tur att lämna henne för första gången, får se hur det går, hon b...

Av kraken - 7 augusti 2017 20:37


I dag har vi varit på inskolning med Vinga på dagis, det gick bra och jag tror hon kommer gilla dagis. Eller förskolan om man ska vara korrekt, men vi säger dagis. I morgon och på onsdag är det jag som ska vara med och torsdag-fredag är det Emanuel s...

Av kraken - 2 augusti 2017 12:03


Här var det dåligt med uppdateringar, livet har liksom kommit emellan. Men gipset är nu äntligen borta, Vinga är som en annan unge. Glad och pratsam på ett sätt hon inte var med gipset. Känns så bra! Hon ställer sig upp för fullt och går lite utmed m...

Presentation


Kraken ett omtalat havsmonster som enligt legender kan sluka hela skepp.
Jag slukar inte hela skepp, men skulle kunna sänka ett om jag behövde.

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18
19
20
21
22 23
24
25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards