kraken

Direktlänk till inlägg 5 september 2011

Rosa är inget kön, det är en färg!

Av kraken - 5 september 2011 10:51

I lördags hade vi barnfestival här i Smålandsstenar och jag var ansvarig för ansiktsmålningen. Det var jätte kul, målade barn i 7 timmar!

Blev måånga anskitsmålningar kan jag lova   


Under dagen kom en pappa med en syskonskara på 4 fram som ville bli målade. Tre systrar och en liten bror. Super söta alla fyra. Tjejerna ville ha rosa fjärilar i ansiktet, de fick de. Sist skulle killen som (jag tuppskattar var) 4-5 år också bli målad. Han ville också ha en rosa fjäril, varav pappa genas börjar skruva på sig och frågar om han inte vill vara en pirat eller ha en cool spindel på kinden.

Pojken la armarna i kors och sa besämt att han ville ha en fjäril. 

Pappan skruvar ännu mer på sig och går med på detta men försöker då övertala killen at han ska ha en blå eller grön fjäril. Den lilla killlen tittar ner i marken och viskar att han vill ju ha en rosa fjäril precis som sina systrar...

Ungefär här blir jag lite irriterad och säger till killen att det är klart han ska ha en rosa fjäril precis som sina systrar. Han tittar upp på mig med världens största leende och hoppar upp i soffan och får en rosa fjäril.


Jag undrar lite över varför pappor (enligt min erfarenhet speciellt pappor) är så fokuserade vid att deras söner absolut inte får ha "tjej" kläder eller göra "tjejiga" saker men den rädsla för at deras söner ska bli "fjolliga"


Rosa är en färg inte ett kön! 


Målade som sagt många barn under dagen, inte en enda förälder kommenterad om deras dotter ville bli en pirat eller ha en stor spindel på kinden. 

Men så fort en liten kille ville bli en fjäril eller ville ha ett rosa hjärta på kinden så försökte väldigt många av föräldrarna (speciellt pappor) genast övertala barnen att ta något annat motiv.

"men kolla den här coola spindeln" eller "ska du inte vara en häftig pirat"


Blev irriterad flera gånger och försökte så gott de gick att måla de barnen ville. Inte de föräldrarna försökte övertala dem till att göra. 


Hur skulle di reagera om din som ville ha en ansiktsmålning med en rosa fjäril i ansiktet?



 
 
Ingen bild

Anonym

5 september 2011 11:16

Om jag hade haft en son så skulle han få vara precis hur han vill :)

Jag kommer ihåg när jag var liten. Då ville min lillebror prova min gamla klänning.

Det var en ljusrosa klänning med spets och volanger. Vi tyckte att det var roligt att prova den på honom bara för att han råkade ha precis den storleken just då.

Jag satte på brorsan klänningen och vi skrattade jättemycket. Han trippade omkring och låtsades vara en ballerina. Han log med hela ansiktet och kanske kanske kände han sig lite fin :)

Vi hade väldigt roligt och jag tycker inte att det är något att bli upprörd över om killar vill testa eller leka med "tjejgrejer".

Då var han ca 3 år och jag var 8 år.

Idag är han 17 och jag 22 år.

Jag sa till mamma när jag var mindre att brorsan kanske blir homosexuell när han blir större. Men att det inte gör någonting utan det är sådant som helt enkelt kanske händer vissa människor.

Men så blev det inte, han blev den grabbigaste killen någonsin, älskar bilar och allt de där..

Men jag glömmer aldrig när han dansade i min lilla spetsklänning när han var 3 år :)

kraken

5 september 2011 12:04

Ja jag tror inte att ens sexualitet påverkas ett dugg av att man som liten kille provar tjej kläder eller som tjej gärna leker med bilar.

 
Julia

Julia

5 september 2011 14:19

Precis som anonym skriver, så om jag hade en son, så skulle han få ha vilka leksaker/kläder han ville ha själv. Som du skriver, så tror jag verkligen inte att sexualiteten påverkas av vilka kläder eller leksaker man har när man är liten.

http://www.juliaengman.bloggplatsen.se

 
Ingen bild

Micke

5 september 2011 14:47

För vi karlar,dom flesta,har nog lite homofobi.. =) Nej,skämt o sido.. Detta fenomen uppstod säkerligen för en sisådär 100 år sedan.. När söner bara skulle leka med bilar och flickorna bara skulle leka med barbie..

Det har helt enkelt blivit en vana för fädrar att säga nej till rosa "prinsess" saker till sina söner..
Sen kan det diskuteras om det är rätt eller fel.. Men den diskussionen finns det nog inget svar på.. =)

Jag personligen har 2 små söner,och jag kämpar varenda dag för att "ändra" det synsätt som jag lärde mig som ung,och låta mina söner leka och vara precis hur dom vill.. Även om dom vill vara "tjejiga".. =)

kraken

5 september 2011 15:56

Hejja Micke!!
Jag tror absolut inte ens sexualitet har att göra med om man som 5årig kille vill leka med barbie eller vill testa syrrans prinsessklänning. (inte enligt forskningen heller) Lek är ett sätt att utvecklas och bearbeta det man upplever och är med om som barn.

 
Vivi

Vivi

5 september 2011 14:52

Kan bara säga att jag håller med, nu är det många som faktiskt håller med i denna åsikt, börjar man däremot provocera lite mer och fråga " är det okej för en liten kille att bära klänning till dagis" då låter det ofta lite annorlunda.
Själv läser jag ofta en blogg som en tjej som heter lafy dahmer skriver, mycket bra !!!
Tack för titten!

http://www.missvivis.se

kraken

5 september 2011 15:47

Läser också LadyDahmers blogg och tycker hon rockar. Även om jag kanske inte håller med om precis allt får hon en att tänka till lite extra =)

 
Ingen bild

Karin

5 september 2011 16:12

jag har två döttrar och en son.Min son är 3 år och lite tjejig men det blir så när man har två äldre systrar som påverkar honom!
Jag köper ganska mycket rosa till min son och lite tuffare saker till min flickor men det gillar inte min man kan jag lova!
Fast det är mest jag som handlar kläder åt ungarna och åt min man.
det är okej att låta ungarna vara som dem vill och mina tjejer leker ofta med killar och min son leker ofta med tjejer,men det är okej med mig :)

kraken

5 september 2011 17:59

Klart att man påverkas av sin omgivning. Har man äldre syskon så vill man vara som dem, inget konstigt alls =)

 
sarah

sarah

5 september 2011 17:54

Du skriver väldigt bra :)
och vacker är du med!

http://saraahliljegren.bloggplatsen.se

kraken

5 september 2011 17:56

Tack söta du!

 
Hanna

Hanna

5 september 2011 18:42

jag håller helt och hållet med dig, klart killar skall få använda klänning och ha rosa fjärilar precis som tjejer! jag har en lillebror på nio år, när han var liten fick han mina och min systers gamla barbies... men dem fick han ju inte behålla jättelänge för sin pappa. Då var jag jättearg och han blev ju ledsen också för han gillade dem och han var ju typ tre år, han bryr sig inte om "manligt" och "kvinnligt" då?! Det enda han fick spara var en barbiebil och det krävdes lite övertalning eftersom bilen råkade vara rosa.

Fast jag blev lite stolt över min lillebror en dag när jag råkade säga något ogenomtänkt till honom om att han hade en rosa tröja eller något liknande, då sa han tillbaka till mig: "Men Hanna! Rosa är ingen tjejfärg, det är bara en färg." På det går det ju inte att svara något förutom att min lillebror är bäst :)

Ha det bra!

http://hannastankar.bloggplatsen.se

 
Madde

Madde

5 september 2011 20:12

Min son skulle få välja det motiv han ville =)

Håller med dig om att det oftast är papporna som skruvar på sig, men herregud de är barn, och vill ens lilla kille ha en rosa fjäril eller hjärta eller nått annat motiv som enligt vissa är tjejigt så ska de ha rätt att få de tycker jag =)

http://maddiiee.bloggplatsen.se

 
FiloZophie

FiloZophie

5 september 2011 20:27

Mitt yngste troll, 5 år, vill h a en sådan där sparkdräkt som är så poppis nu. Han vill ha en rosa. Självklart är då redan en av hans julklappar fixade liksom. Klart killen ska ha en rosa sparkis om han vill. På han dagis finns dessutom en liten kille, 3 år, som ÄLSKAR att vara utklädd i alla snövitprinsessrosaspetsgulliga utklädningskläder, klart han ska göra det, han är ursöt.
Jag håller helt med, rosa är en färg INTE ett kön.
Kram

http://www.filozophie.bloggplatsen.se

 
Johanna

Johanna

5 september 2011 23:04

Bra skrivet, håller med dig!
Samma som med en del jag känner nu, måste kolla kön för att man kan ju inte ha rosa på sin pojk.. Inte bara för det men fick den kommentaren tillbaka av en som mena det. Mena man kan visst ha rosa på sin lilla pojk, pojken tar inte illa upp och det är bara en färg av alla färger!

http://haltbananskal.bloggplatsen.se

kraken

5 september 2011 23:21

Ja att en tjej har blått på sig är det ingen som reagerar på över huvud taget. Men en kille som har rosa, då jäklar får man akta sig. Han kan ju bli bög.

 
ninja

ninja

7 september 2011 07:05

känns lite som att det är de där kepskillarna från skoltiden som nu är vuxna och har inte lärt sig perspektiv. de är själva för osäkra på allt i livet och mest på avvikelse från infantilnorm, någon gång kommer det kanske landa i dem vad som är norm enligt dem och verklighet, kanske, troligtvis inte.

http://ingrodd.blogspot.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kraken - 1 januari 2018 21:30

2017 Ett år, 12 månader, massa ändelser, stunder och ögonblick. En sammanfattning av året 2017. Januari- Läkarbesök och förberedelser inför att Vinga ska bli gipsad. Februari -Vinga fick sitt gips, fy farao vad jobbigt de var.Mars- jag började jobba ...

Av kraken - 20 augusti 2017 19:57


Märker att jag inte skriver här så ofta numera livet kommer liksom emellan, men det är väll så det ska vara, att livet ska gå först och det gör det här. Vinga håller på att skolas in på dagis och på tisdag blir hennes första "riktiga" vecka efter ins...

Av kraken - 15 augusti 2017 19:29


Vingas inskolning fortsätter utan problem, hon triv som fisken i vatten. Denne veckan har Emanuel lämnat henne själv de timmar hon är där och det har gått så bra så. I morgon är det min tur att lämna henne för första gången, får se hur det går, hon b...

Av kraken - 7 augusti 2017 20:37


I dag har vi varit på inskolning med Vinga på dagis, det gick bra och jag tror hon kommer gilla dagis. Eller förskolan om man ska vara korrekt, men vi säger dagis. I morgon och på onsdag är det jag som ska vara med och torsdag-fredag är det Emanuel s...

Av kraken - 2 augusti 2017 12:03


Här var det dåligt med uppdateringar, livet har liksom kommit emellan. Men gipset är nu äntligen borta, Vinga är som en annan unge. Glad och pratsam på ett sätt hon inte var med gipset. Känns så bra! Hon ställer sig upp för fullt och går lite utmed m...

Presentation


Kraken ett omtalat havsmonster som enligt legender kan sluka hela skepp.
Jag slukar inte hela skepp, men skulle kunna sänka ett om jag behövde.

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1
2
3
4
5 6 7 8 9
10
11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22
23
24
25
26 27 28
29
30
<<< September 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards