kraken

Direktlänk till inlägg 2 maj 2014

Kalkon middag

Av kraken - 2 maj 2014 20:18

I dag har vi haft min pappa och Inga-Britt och Emanuels mamma och pappa på middag här. Som tack för att de hjälpt oss så mycket med huset. Jag lagade dagen till ära kalkon till middag. Blev väldigt gott och till min glädje och förvåning inte det minsta torr. Var ju lite de jag var rädd för nämligen, speciellt då jag aldrig lagat kalkon innan. Men fick tipset av min kollega att göra den i stekpåse. Så jag googlade fram ett enkelt recept som jag körde på och de blev så gott så!


De här behöver du:

En kalkon på 4-5 kilo (eller mer om du vill)
3-4 äpplen

1 påse torkade plommon

1 lajm

2 msk soja

smör

svartvinbärsgele

salt och vitpeppar

Matsnöre


Hade en kalkon på knappt 4 kilo

Skivade i 3 äpplen och 1 påse med torkad frukt var plommon och persika i. Som jag sedan tryckte in i kalkonen, knyt igen benen med lite snöre.

Gnid  in kalkonen med en halv lajm.

Skär upp hål i skinnet över kalkonens tjockaste delar och tryckte in några smörklumpar där.

Sen blandade jag ihop ca 2 rätt stora matskedar smält smör, 2 matskedar soja, salt och vitpeppar och en lite skvätt lajm som jag penslade på hela kalkonen och lite inuti den små hål där jag stoppat smör. 

Sen knölade jag in den i en 5 kilos stekpåse, hällde i typ 3 dl vatten, höftade lite. Men de var egentligen alldeles för mycket, Skulle helt klart räckt med hälften.

Lägg allt i en form eller på en plåt.

In i ugnen (30 min /kilot) först på 225 grader i ca 30 minuter tills den fått fin färg. Sen sänkte jag temperaturen till 175 grader och körde den i timma och 45 min (eller så kör du den tills den har 80grader i inner temperatur) Sen var det bara att ta ut den.

Hälla av skyn till sås. Vilket jag gjorde med grädde, salt, peppar och 2 tsk svartvinbärsgele. 

Skär upp kalkonen.

Smarrigt värre. 

Har tyvärr ingen bild på min fina kalkon, men kan tala om att den var god. Och den räckte gott och väl till 6 personer och de blev över till i alla fall 2 matlådor till. 

 
ANNONS

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av kraken - Måndag 1 jan 21:30

2017 Ett år, 12 månader, massa ändelser, stunder och ögonblick. En sammanfattning av året 2017. Januari- Läkarbesök och förberedelser inför att Vinga ska bli gipsad. Februari -Vinga fick sitt gips, fy farao vad jobbigt de var.Mars- jag började jobba ...

Av kraken - 20 augusti 2017 19:57


Märker att jag inte skriver här så ofta numera livet kommer liksom emellan, men det är väll så det ska vara, att livet ska gå först och det gör det här. Vinga håller på att skolas in på dagis och på tisdag blir hennes första "riktiga" vecka efter ins...

Av kraken - 15 augusti 2017 19:29


Vingas inskolning fortsätter utan problem, hon triv som fisken i vatten. Denne veckan har Emanuel lämnat henne själv de timmar hon är där och det har gått så bra så. I morgon är det min tur att lämna henne för första gången, får se hur det går, hon b...

Av kraken - 7 augusti 2017 20:37


I dag har vi varit på inskolning med Vinga på dagis, det gick bra och jag tror hon kommer gilla dagis. Eller förskolan om man ska vara korrekt, men vi säger dagis. I morgon och på onsdag är det jag som ska vara med och torsdag-fredag är det Emanuel s...

Av kraken - 2 augusti 2017 12:03


Här var det dåligt med uppdateringar, livet har liksom kommit emellan. Men gipset är nu äntligen borta, Vinga är som en annan unge. Glad och pratsam på ett sätt hon inte var med gipset. Känns så bra! Hon ställer sig upp för fullt och går lite utmed m...

Presentation


Kraken ett omtalat havsmonster som enligt legender kan sluka hela skepp.
Jag slukar inte hela skepp, men skulle kunna sänka ett om jag behövde.

Fråga mig

14 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17 18
19
20
21
22
23
24 25
26
27 28
29
30
31
<<< Maj 2014 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Följ bloggen

Följ kraken med Blogkeen
Följ kraken med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se